מטרות ההתערבות וקידום התפקוד החברתי

צורך בע"ס מתעורר כאשר היחסים החברתיים אשר איפשרו תפקוד חברתי מוצלח נמצאים במשבר או נחלשים, וכאשר לא נוצרים יחסים אחרים או שהמשאבים החברתיים הקיימים או אלה שנוצרו עד כו אינם מספיקים. לאור זאת התנהגויות ,בעייתיות" נובעות מהדרישות החברתיות מהפרט ומנסיונותיו להתמודד עימן. להתמקד בתפקוד החברתי משמעו לסייע לפרטים, קבוצות וקהילות להתמודד עם דרישות הסביבה; קידום התפקוד החברתי תואם לחזון הע"ס לקדם אינטראקציה בין הפרט, הקבוצה והקהילה לבין החברה בדרך שבה יתאמו זה לזה הדדית, על ידי הרחבת המסוגליות והיכולות של הקליינטים, קידום ההתמודדויות עם לחצים סביבתיים וגישה מעצימה לפתרון הבעיות.

גישת פתרון בעיות חברתיות

בעיה – התערבות טיפולית ביחסי אדם-מצב.

הבעיה מערערת את האיזון הפנימי והחיצוני של האדם, או תוקפת את יכולתו להתאים בין הסובייקטיבי (פנימי) לאובייקטיבי (חיצוני). בהתאמה, "כישלון" נובע מאי יכולת בתקופה או ברגע מסוים לפתור בעיות בתוך הקשר מסוים, ואינו נובע מאגו חלש, פסיכופתולוגיה או קונפליקט פנימי הכרוך בחוסר תפקוד. פתרון בעיות נסמך על מודעות בתפקידי אגו חופשיים מקונפליקטים, כשמטרת העל של הטיפול המקצועי היא לסייע לאנשים להפנים מודל יעיל יותר של פתרון בעיות.

ההתערבות הטיפולית צריכה להתמקד בהתמודדות עם מכשולים באינטראקציות מתמשכות עם המציאויות החברתיות הספציפיות של הפרט, ולהגביר את פעלתנותו, יעילותו ושליטתו בהן.

גישת פתרון הבעיות טוענת שלכל צורך יש אופי מיוחד המתגלה קונקרטית בבעיה, או בכן נמנע עיסוק בצורך שהוא מושג כללי מדי מכדי למלאו. מוקד הטיפול הוא הסיטואציה, שאינטראקציה של האדם במסגרתה יוצרת את הבעיה עימה הוא מתקשה להתמודד.

שלבי תהליך פתרון הבעיה:

  • זיהוי הבעיה – החלטה מהי מהות הבעיה, עוצמתה וחריפותה, לרבות זיהוי החוויה הסובייקטיבית של הפרט לגביה
  • אפיון מהות התוצאה או הפתרון הרצוי
  • המשגת הבעיה בסיבותיה, הגורמות להתמשכותה כאשר הלקוח רוצה בשינוי
  • בחינת יתרונות וחסרונות של דרכי פתרון שונות, לרבות לקיחה בחשבון של ההיסטוריה הטיפולית של הפונה
  • בחירה בדרך פתרון וגיבוש הפעילויות ספציפיות שיש לנקוט על מנת ליישמם
  • הערכת יעילות הפעילויות הטיפוליות שנעשו

הדגש המושם על פתרון הבעיות וקבלת החלטות מחייב את העו"סים לענות בבירור על השאלה "איזו בעיה אני מנסה לפתור?"

פתרון הבעיות מחייב את המעורבות הקלינית בהגדרת הבעיה בתפקוד החברתי, בחיפוש פתרונות ובהערכה של התקדמות ושינוי.

עם זאת, גישת פתרון הבעיות אינה נותנת מקום מרכזי למרכיבים הארגוניים והמוסדיים של הבעיות, ואינה לוקחת בחשבון את הדרכים בהן הסביבה החברתית-תרבותית תורמת ומשמרת את העוצמה ואת החומרה של בעיות אישיות וחברתיות, לעיתים אף יוצרת אותן. העבודה הסוציאלית מקדמת ומגנה על רווחת אנשים במצוקה, אך גם מגנה על כלל הקהילה באמצעות מילוי תפקידי שליטה חברתית. עו"סים נדרשים להיות מודעים לשני התפקידים האלו גם יחד ולאזן בין צרכי הלקוחות לבין צרכי החברה, כאשר לעיתים תפקידים אלו סבוכים זה בזה עד שקשה להבחין ביניהם.

מטרות ההתערבות וקידום התפקוד החברתי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *